Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Szép Magyar Beszéd" verseny

 

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD versenyt, amely az eltelt évtizedek során országos mozgalommá vált.

Felhívjuk az összes középfokú oktatási intézmény igazgatóját, nevelőtestületét és diákifjúságát az iskolai versenyek megrendezésére.

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola) 9-12. évfolyamának növendékei; továbbá azon öt évfolyamos képzésben részesülők, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségi vizsgát; illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10-12. évfolyamára járó tanulói.

Az országos döntőn csak azok a versenyzők indulhatnak, akik még nem nyerték el a Kazinczy-érmet.

A döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20-21. századi esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy "Beszélni nehéz!" jellegű feladat írásbeli megoldásából áll.

Az országos verseny szabadon választott szövegének formai követelményei: egy oldalon Times New Roman betűtípussal 13-as betűnagysággal, 1,5-es sorközzel, maximum 25 sor.

 

Az országos döntőt három kategóriában hirdetjük meg:

a) gimnáziumi tanulók,

b) szakképző iskolák (szakközép-, szakmunkásképző, szakiskola) tanulói,

c) a határon túli magyar középiskolák tanulói számára.

A döntőre minden megye kategóriánként (gimnáziumi tanulók - szakképző iskolák tanulói) 2-2 tanulót, a megyéken kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged városok 2-2 és Budapest 12-12 tanulóját küldheti el.

Az országos döntőn mindkét kategóriában 15-15, valamint a határainkon túli magyarság képviselői közül maximum 5 diák nyeri el a Kazinczy-érmet és a vele járó pénzjutalmat.

 

Az országos döntőt megelőző versenyeket a megyei pedagógiai intézetek, Budapesten a Fővárosi Pedagógiai Intézet hatáskörében a magyar nyelv és irodalom szaktanácsadóinak bevonásával rendezik meg. A megyei és fővárosi döntő szövegét a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg, ezért kérjük, hogy a pedagógiai intézetek 2012. február 12-ig közöljék a döntők helyszínét, idejét és a versenyző tanulók számát az alapítvány titkárával (Baár-Madas Református Gimnázium 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3.)

 

A megyei verseny ideje: 2012. március 5. 14.00 Garay Gimnázium, Szekszárd

 

A döntőbe jutott tanulók nevét, iskoláját, évfolyamát, felkészítő tanárának nevét a pedagógiai intézetek 2010. március 17-ig közöljék a Kazinczy Ferenc Gimnáziummal (9021 Győr, Eötvös tér 1., Fax: 96/316-935, Tel.: 96/526-060, e-mail: nt@kazinczy.gyor.hu).

 

Az országos döntőt 45. alkalommal rendezi meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2012. április 20-22-én.

Az országos döntő bírálóbizottságát az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata alapján a rendező gimnázium kéri fel.

Bízunk abban, hogy a népszerű verseny tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét, és a tanulóifjúság körében egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek.

 

Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére